Kemençenin anavatanı neresi?
Kemençe; kökenine ilişkin “küçük keman, Kuman çalgısı, kopuzdan türemiş” gibi değerlendirmelerin ötesinde, bugün tüm Karadeniz Bölgesi’nin yerli çalgısı olarak dikkat çekmektedir.
Kemençe hangi yöreye ait?
Kemençe kültürü Doğu Karadeniz bölgesine özgü bir kültürdür. Türkler bu kültürün özelliklerini belirginleştirmede ve yaşamın ayrılmaz bir parçası haline getirmede çok etkili bir unsur gibi görünmektedir.
Kemençe ilk kim icat etti?
Araplar ayrıca İran’dan en eski Asya telli çalgı türünü “kemençe” adı altında Farsça olarak getirdiler. 17. yüzyılda Avrupa’nın ortaçağ telli çalgıları. Yüzyılın sonunda ilk olarak Anadolu ile ve oradan da Mısırlılarla tanıştılar.
Kemençe nerelidir?
Kemança veya kemançe (Azerice: kamança, Farsça: کمانچہ), Azerbaycan, İran ve Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde çalınan bir tür telli çalgıdır. Enstrümanın yapısında ufak değişikliklerle Kürt, Gürcü, Türkmen ve Özbek müziğinde kullanılır.
Kemençe Rumların mı?
Pontus Rumlarının önde gelen müzik aletidir. 11. ve 12. yüzyıllar arasında icat edildiği tahmin edilmektedir. Kemençe birçok ağaç türünden yapılabilir.
Kemençe Türk çalgısı mı?
En süslü Türk çalgısının kemençe olduğu söylenebilir. TARİH: Kemençe teriminin kökeni olan ve Farsçada “küçük yay” veya “küçük telli çalgı” anlamına gelen kemânçe kelimesi 19. yüzyıla dayanır. 11. yüzyıldan önce, günümüzde rebab olarak adlandırılan ayak kemanı için kullanılırdı.
Kemençe çalan kişiye ne denir?
Görele’de kemençe çalanlara ve kemençe yapanlara kemençeci denir. Kemençeci halk edebiyatımızda bir tür ozandır.
Kemençenin başkenti neresi?
Erener, Kemençe kültürünü canlandırmak amacıyla Görele Belediyesi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle ilçeye “Kemençe ve Kültür Parkı” kazandırdıklarını belirterek, “Türkiye’nin en büyük kemençesini anavatanı Görele’de yaptık” dedi. 5.80 metre yüksekliğinde. Karadeniz Sahil Yolu üzerinde yer alıyor.
En iyi kemençe hangi ağaçtan olur?
Diğer tüm halk çalgılarında olduğu gibi, “Karadeniz kemençesi”nin de standart boyutlarından bahsetmek zordur. Ancak günümüzde uzmanların ve profesyonel sanatçıların kullandığı “kemençeler” genellikle 56 cm uzunluğundadır. Dik kenarlı ve düz sırtlı gövde genellikle erik veya ardıç ağacından yapılır.
Kemençe yunan mı Türk mü?
Kemençe; Genellikle kaide kısmı dize, baş kısmı sol göğüse konularak yay ile veya serbest olarak çalınabilen; perdesiz ve sapsız, tarihi çok eskilere dayanan kısa bir Türk telli çalgısıdır.
Kemençenin anlamı nedir?
Kemençe, yay yardımıyla çalınan üç telli geleneksel bir halk çalgısının adıdır. Rebab ve keman türü telli çalgılarla akraba olduğu düşünülmektedir. Klasik çalgı ile karıştırılmaması için Karadeniz kemençesi kemençesi olarak da adlandırılır.
Ordu’da kemençe var mı?
Ordu yöresinde danslara eşlik eden çalgılar: Kemençe, Davul-Zurna ve 1940’lardan beri Kaval ve Bağlama’dır. Ordu ilinin sözlü ve sözsüz halk dansları melodi ritimleri şunlardan oluşmaktadır.
Kemençe hangi kültüre ait?
Kemençe, Osmanlı müziğinde ve Karadeniz yöresinin halk müziğinde kullanılan iki ayrı telli çalgının ortak adıdır.
Kemençeci Ali Tetik nereli?
Ali Tetik kimdir? Şirketin kurucusu ve uzun yıllara dayanan deneyimi nedeniyle Yönetim Kurulu Başkanı olan Tetik, 1977 yılında Konya Kulu’da doğmuş, evli ve bir çocuk babasıdır. Tetik Grup hangi hizmetleri sunmaktadır?
Musa Ağun kimdir?
Rizeli kemençe üstadı Musa Ağun, Karadeniz kemençesine yeni bir boyut kazandırmak amacıyla viyolonsel, twinmençe ve hamsimençeyi icat ederek müziğe yeni enstrümanlar kazandırdı.
Kemençe oyunu hangi yöreye aittir?
Karadeniz Kemençesi, Ordu’nun özellikle Perşembe ilçesinde, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Artvin’in Arhavi, Hopa ve Borçka ilçelerinin bazı köylerinde, Bayburt’un kuzeyindeki köylerde, İç Karadeniz Bölgesi’nde Sivas, Akıncılar çevresinde ve Cumhuriyet döneminde yaygın olarak kullanılan temel müzik aletidir…
Kemençenin başkenti neresidir?
Birçok yetenekli Kemençe sanatçısının yetiştiği ve önemli bir Kemençe okulunun kurulduğu Giresun, bu zengin müzik geleneği nedeniyle günümüzde Kemençenin başkenti sayılıyor.
Ordu’da kemençe var mı?
Ordu yöresinde danslara eşlik eden çalgılar: Kemençe, Davul-Zurna ve 1940’lardan beri Kaval ve Bağlama’dır. Ordu ilinin sözlü ve sözsüz halk dansları melodi ritimleri şunlardan oluşmaktadır.
Kemençenin anlamı nedir?
Kemençe; Genellikle yayla, kaide kısmı dize, baş kısmı sol göğüse yerleştirilerek veya serbest olarak çalınabilen; perdesiz ve sapsız, tarihi geçmişi uzun olan kısa bir Türk telli çalgısıdır.