Bilsat kimin?
ARAŞTIRMA UYDU (BİLSAT) PROJESİ, küçük uydu teknolojilerini öğrenmek ve bunları ülkemize getirmek için başlatılan bir teknoloji transfer projesidir. Proje, Surrey Üniversitesi’nin (İngiltere) bir yan kuruluşu olan SSTL ile ortaklaşa yürütülmektedir.
Bilsat ilk yerli uydu mu?
Ülkemizde ise bu tür uydulara ilişkin ilk çalışmalar 2001 yılında başlatılmış ve Türkiye’nin ilk yapay yer gözlem uydusu olan Bilsat, İngiltere merkezli Surrey Uydu Teknolojileri Şirketi ile iş birliği yapılarak geliştirilmiştir.
RASAT yerli mi?
Ulusal ve yerel düzeyde yürütülen bu iki uydu projesi, ülkemizin uzay alanında farkındalığının artmasına büyük katkı sağlamış ve yeni uydu projelerinin önünü açmıştır. 11. yılını gurur ve başarıyla tamamlayan RASAT için TÜBİTAK UZAY Yerleşkesi’nde 11. yıl kutlaması gerçekleştirildi.
Bilsat nerede tasarlandı?
BİLSAT-1 (eski adıyla BİLSAT), TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından tasarlanıp geliştirilen ve DMC International Imaging of Surrey Satellite Technology (SSTL) tarafından yürütülen bir gösteri programı kapsamında, Afet İzleme Takımyıldızı (DMC) projesi kapsamında fırlatıldı. BİLSAT-1 (eski adıyla BİLSAT), TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Afet İzleme Takımyıldızı (DMC) projesi kapsamında, (TÜBİTAK UZAY) tarafından tasarlanıp geliştirilen ve DMC International Imaging of Surrey Satellite Technology (SSTL) tarafından yürütülen bir gösteri programı kapsamında fırlatıldı.
Bilsat hangi ülkeden gönderildi?
BİLSAT, Türkiye’nin ilk elektro-optik Dünya gözlem ve uzaktan algılama uydusudur. 27 Eylül 2003’te Rusya’nın Plesetsk fırlatma rampasından Cosmos-3 fırlatma aracıyla fırlatıldı.
Türkiye’nin yapay uyduları nelerdir?
Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A ve Türksat 5B uyduları ülkemizin haberleşme ihtiyacını karşılarken, Göktürk-1, Göktürk-2 ve İMECE uyduları ise yer gözlem ve keşif amaçlı kullanılıyor.
RASAT kime ait?
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından tasarlanıp üretilen ülkemizin ilk yerli yer gözlem uydusu RASAT, yörüngedeki dokuzuncu yılını tamamladı.
Türkiye’nin sahip olduğu uzay araçları nelerdir?
2003. BİLSAT. Türkiye’nin ilk yer gözlem uydusu. … 2011. GÖZLEM. Türkiye’nin ilk gözlem uydusu. … 2012. GÖKTÜRK-2. Türkiye’nin ilk milli askeri istihbarat servisi. Uydusu. … 2023. İMECE. Türkiye’nin ilk metre altı çözünürlüklü yer gözlem uydusu. Daha fazla bilgi >>2024. TURKSAT 6A. Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu.
Ülkemizin uyduları nelerdir?
Türkiye’nin mevcut uydu filosunda şu anda üç haberleşme uydusu ve üç gözlem uydusu bulunmaktadır. Haberleşme uyduları Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B haberleşme ihtiyaçlarını karşılarken, gözlem uyduları Göktürk 1, Göktürk 2 ve Rasat gözlem yapmaktadır.
İlk yerli uydumuzun adı nedir?
Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, 8-9 Temmuz gecesi ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü’nden fırlatıldı.
BiLSAT ve RASAT nedir?
RASAT araştırma uydusu, BiLSAT uydusundan sonra Türkiye’nin ve TÜBİTAK UZAY’ın sahip olduğu ikinci uzaktan algılama uydusudur. Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp geliştirilen yüksek çözünürlüklü optik görüntüleme sistemi ve yeni modüllere sahip olan RASAT, Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk Dünya gözlem uydusudur.
RASAT hala aktif mi?
Türk mühendis ve teknisyenlerinin uzay alanındaki başarısının en büyük göstergelerinden biri olan RASAT uydumuza, tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen, tüm testler sırasında sağlık verisi toplanamaması ve faaliyetlerine devam edilememesi nedeniyle 11 yıl yörüngesinde görev yaparak artık veda ediyoruz.
Türkiye’nin kaç aktif uydusu var?
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türksat 6A öncesinde Türkiye’de 5 haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A, Türksat 5B) ve 3 gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve İMECE) olmak üzere 8 aktif uydu bulunuyordu. Türksat 6A, filonun 9’uncu aktif uydusu oldu.
RASAT askeri uydu mu?
Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları haberleşme ihtiyaçlarını karşılarken, Rasat, Göktürk-1 ve Göktürk-2 uyduları gözlem amaçlı kullanılıyor. Türkiye’de geliştirilip üretilen ilk Dünya gözlem uydusu olan Rasat, 17 Ağustos 2011’de Rusya’dan fırlatıldı.
Göktürk 1 aktif mi?
Proje kapsamında TAI bünyesinde Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test Merkezi kuruldu. 5 Aralık 2016’da fırlatılan uydu aktif durumda.
Uydu sahibi kim?
Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş. özel tüzel kişiliğe sahip ancak tamamen devlete ait bir şirkettir. Uydunun kontrol ve test hakkı Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş.’ye aittir.
RASAT kime ait?
TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK UZAY) tarafından tasarlanıp üretilen ülkemizin ilk yerli yer gözlem uydusu RASAT, yörüngedeki dokuzuncu yılını tamamladı.
RASAT hala çalışıyor mu?
Gökten, bundan sonraki süreci şöyle anlattı: “Ardından ilk yerli ve milli uydumuz RASAT geldi. 2011 yılında fırlatıldı. Hemen ardından 2012 yılında ülkemizde görüntüleme uydusu olarak GÖKTÜRK-2 tasarlandı. Halen kullanılıyor.”
Bilsata ne oldu?
Bu haberi paylaşın. Enstitümüzde uzay teknolojileri üzerine çalışmalar 2001 yılında başladı. Teknoloji transferi projesi olarak yürütülen BİLSAT uydusunun başarıyla tamamlanmasıyla birlikte ilk elektro-optik Dünya gözlem uydumuz 2003 yılında uzaya fırlatıldı.